Veelgestelde vragen

Heb je één van de onderstaande vragen? Klik erop voor het antwoord.

Meest gestelde vragen

 • Voor wie is deze toolbox?

  Voor wie niet, eigenlijk? Als mkb’er denk je na over hoe te innoveren en mee te bewegen met alle (digitale) ontwikkelingen in de samenleving. Om bij te blijven en waar mogelijk voorop te lopen. Daarom is ook het datavraagstuk voor mkb’ers zo belangrijk. Binnen het midden- en kleinbedrijf hebben sociale ondernemingen nog méér te doen als het gaat om datagedreven werken. Als sociaal ondernemer beschik je over waardevolle data waarmee je maatschappelijke impact kunt maken. Maar hoe zet je die data goed in? Waar begin je? De toolbox is voor al deze ondernemers bedoeld. Ondernemers die meer willen weten over datagedreven werken. En daarin de eerste (of tweede of derde) stap gaan zetten. Voor iedereen die op zoek is naar praktische kennis en stappenplannen. Maar die ook geïnteresseerd zijn in de ethische vraagstukken die werken met data met zich meebrengt. Kortom, een onmisbare toolkit voor iedereen die verantwoord datagedreven wil ondernemen en werken.

  Start met een test

 • Wat kun je vinden in deze toolbox?

  Deze toolbox bevat concrete handvatten om de eerste (of tweede of derde) stap te zetten in datagedreven ondernemen. Je vindt er antwoorden op typische ondernemersvraagstukken als: hoe kun je klein beginnen? Hoe zit het met de privacywetgeving? Waar let je op als je een dataconsultant wilt inhuren? Welke software kun je gebruiken om data te visualiseren? Maar ook: hoe krijg je je personeel mee? En, met name voor sociaal ondernemers: hoe kun je data gebruiken om je maatschappelijke impact te vergroten?

  bekijk de tools

 • Waar moet ik beginnen?

  Als je niet weet waar je moet beginnen, raden we je aan één van de drie korte testjes te doen. Ze laten je zien waar je staat in jouw 'datavolwassenheid', welke thema's voor jou interessant zijn en welke doelen belangrijk voor jou kunnen zijn.

  naar de testjes

 • Kan ik tools en artikelen opslaan?

  Jazeker. Als je een tool of artikel hebt geopend kun je hem 'opslaan als PDF'. Deze kun je vervolgens downloaden door naar 'mijn opgeslagen tools' te gaan. Dat doe je door op het icoontje rechtsboven te klikken. Vervolgens kun je alle tools afzonderlijk of tegelijk op je computer opslaan.

 • Door wie is deze toolbox gemaakt?

  Deze toolbox is een initiatief van bureau voor maatschappelijke innovatie Diversion en Social Enterprise NL en is mede door de steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de bevlogenheid en expertise van onze partners MKB Datalab, Connext Lab en Multitude tot stand gekomen.

  naar de initiatiefnemers

 • Het zijn best veel tools en artikelen. Kan ik ze filteren?

  Ja, dat kan. Op de tools en artikelen- overzichtspagina kun je filteren op 'datavolwassenheid', 'thema' en 'doel'. Daarnaast kun je ervoor kiezen alleen de cases weer te geven door rechts op 'cases' te klikken.

 • Welke tools kan ik gebruiken?

  Een greep uit de tools en verhalen in deze toolbox: - Stappenplan: hoe boor je zelf data aan? - Stappenplan om te komen tot een – ethisch verantwoord - datavisiebeleid - Handvatten om vereenvoudigde data-analyses te maken - Een lijst van handige software die jou helpt data te verzamelen, analyseren en visualiseren - Inspirerende voorbeelden van sociaal ondernemers in verschillende fases van 'datavolwassenheid', van beginner tot expert - Tips en trucs van (maatschappelijke) ondernemers die al stappen hebben gezet - Cases van ondernemers die data inzetten voor een betere wereld - Interviews met hoogleraren die zijn gespecialiseerd in digitaal ondernemerschap En nog veel meer!