Handige tooling-vergelijkingssites

Met deze tools kun je data goed digitaal, toegankelijk en laagdrempelig opslaan en bewerken.

Leestijd

3 min

Maturity

Beginner

Thema

De middelen, De vaardigheden

Doel

Bedrijfsvoering verbeteren

Voordat je naar de lijst gaat, adviseren we aan ‘beginners’ in datagedreven werken de volgende twee dingen:

#1 Vooral doen

Hoe langer je wacht, hoe groter je kennisachterstand wordt.  

#2 Begin met het belangrijkste proces voor jouw organisatie

Ben je bijvoorbeeld sterk afhankelijk van jouw klanten? Begin met een CRM-systeem. Is het managen van duurzame grondstoffen voor jouw producten het belangrijkst? Begin dan met een ERP-systeem.

CRM
Waardevol als het om klantdata gaat. Een Customer Relation Management-systeem helpt je met het managen van klantdata. Het ondersteunt verkoopmanagement, geeft toepasbare inzichten, integreert met social media en faciliteert teamcommunicatie. Het is heel duidelijk géén ERP-systeem.

https://appwiki.nl/crm

https://www.vergelijk-crmsysteem.nl/

https://www.selectcrm.nl/

Boekhouden
Waardevol als het over financiële data gaat. Online boekhoudsystemen geven inzicht in je interne financiële data, laat je debiteuren en crediteuren beheren en stelt je in staat om zelf of met je boekhouder te administreren.

https://boekhoudpakket-vergelijken.nl/

https://www.vergelijk-boekhoudprogramma.nl/

https://appwiki.nl/boekhouding/programma

ERP

Waardevol als het gaat om bedrijfsprocesdata. Enterprise Resource Planning brengt belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samen. Met een ERP-pakket worden bedrijfsprocessen geautomatiseerd, waardoor de productiviteit stijgt en de kosten kunnen worden verlaagd.

https://www.erpkompas.nl/

https://appwiki.nl/erp/systeem

https://www.erpwijzer.nl/

HRM
Waardevol als het gaat om personeelsdata. Een HRM, of personeelsinformatiesysteem, is een geautomatiseerd systeem waarmee gegevens over personeel worden beheerd.

https://appwiki.nl/hrm/software

https://www.selecthrm.nl

https://hrnavigator.nl/hrmsoftware-vergelijken

Tips bij het kiezen van de juiste tool

  1. Tip 1. Bedenk waar je de tool voor nodig hebt. Steeds meer systemen kunnen meerdere dingen, maar worden tegelijk vaak onoverzichtelijk groot. Indien je klantinzichten wilt hebben en daarover wilt communiceren met je team, is CRM de perfecte oplossing. Dit is echter geen ERP-systeem waarmee je inzichten verkrijgt over je bedrijfsprocessen.
  2. Tip 2. Begin klein. Er zijn datasystemen die heel veel kunnen, maar waarvan je de functionaliteiten lang niet allemaal nodig hebt. Vul checklists in op vergelijkingssites en kies een klein en toegankelijk pakket dat bij je past. Opschalen kan altijd nog.
  3. Tip 3. Buy before build. Koop een bestaand systeem voordat je iets op maat laat maken. Zo ben je altijd gewaarborgd van goed beheer, onderhoud en schaalbaarheid door die externe leverancier, zonder dat je daar zelf zorgen over hebt.
  4. Tip 4. Kies een SaaS oplossing. SaaS staat voor Software-as-a-Service. Dit houdt in dat je tegen een (vaak) maandelijkse betaling toegang hebt tot geavanceerde systemen, zonder dat je in een keer een heel grote uitgave hoeft te doen.
  5. Tip 5. Zorg ervoor dat de data te exporteren is. Indien je ooit van systeem wilt veranderen is het handig als je de data in een keer kunt exporteren naar het nieuwe systeem zonder veel gedoe.
  6. Tip 6. Let op connectiviteit. Connectiviteit tussen systemen is belangrijk om een totaaloverzicht op je interne data te krijgen. Let op dat softwarekoppelingen eenvoudig te maken zijn. Zo is het handig als een urenregistratiesysteem direct gekoppeld is aan de boekhoudsoftware. Dit kan vaak automatisch of met enkele klikken. Onzeker? Vraag het de leverancier.

Dit artikel is een bijdrage van The Next Lab