Handige links: impact meten doe je zo

Voor veel ondernemers die maatschappelijke impact willen creëren, is het uitvoeren van impactmetingen van groot belang. Pas als je weet welke data voor jou relevant is, kun je jouw impact vergroten.

Leestijd

3 min

Maturity

Beginner, Beschrijver, Verzamelaar, Voorspeller

Thema

De vaardigheden, Maatschappelijke impact

Doel

Maatschappelijke impact, Positionering

Impactmeting kan je inzicht geven in de effecten van jouw onderneming, en helpen antwoord te geven op de vraag: doe je eigenlijk wel de juiste dingen om jouw beoogde impact te bereiken? Welke activiteiten werken goed, en zou je daar meer op in kunnen zetten? Daarnaast kan het meten van impact ook helpen bij jouw positionering. Zo kun jij aantonen aan onder meer klanten, gebruikers en samenwerkingspartners welke impact jij maakt met jouw onderneming, en dat onderbouwen met cijfers en feiten.

Indicatoren

Het verzamelen en analyseren van data speelt een cruciale rol in het meten van impact. Het is belangrijk om eerst goede indicatoren te formuleren, aan de hand waarvan je effecten kunt vaststellen. Hoe je indicatoren bepaalt, vind je in de informatie hieronder. Vervolgens ga je data verzamelen en analyseren. Dat kan op veel verschillende manieren en via verschillende tools. Hieronder verwijzen wij naar een aantal links die jou kunnen helpen in het uitvoeren van jouw impactmetingen. Succes!

Links:

 1. Impactpad: Handleiding impact meten, met voorbeelden, adviezen en praktische tools
  Tip: Specifiek niveau 4 (missie-gerelateerde effecten meten) richt zich op het opstellen van een meetplan en het bepalen van indicatoren.
  Tip: Op pagina 191 van het Impactpad staat een breed overzicht van tools die je kunt gebruiken bij het doen van impactmetingen.
  Tip: Op pagina’s 103 – 190 staan allerlei suggesties voor indicatoren die je kunt gebruiken voor het doen van impactmetingen, per impactgebied.
 2. Impact First: longread over waarom en hoe je impact kunt meten
 3. Impactmanagement: vervolg op Impact First en Impactpad; over hoe je impactmanagement kunt implementeren in de dagelijkse gang van zaken binnen jouw organisatie.
 4. Knowhownonprofit: Stappenplan om een meetplan voor jouw impactmeting op te zetten
 5. Knowhownonprofit: Voorbeelden van verschillende manieren om frameworks voor impactmetingen op te zetten
 6. SDG Compass: Deze website helpt je impactindicatoren op te stellen die passen bij de Sustainable Development Goals.